Energielabel

Uw huis verkopen?

Klik op de afbeelding om een voorbeeld energielabel te bekijken

Keurmerken

Bent u woningeigenaar en verkoopt of verhuurt u uw bestaande woning? Of levert u een nieuwe woning op? Dan bent u verplicht een geregistreerd en definitief energielabel voor woningen aan de koper of huurder beschikbaar te stellen. Mogelijke informatie kunt u uw woning verder verduurzamen en energiekosten besparen.

Biedt u uw woning te koop of te huur aan via een advertentie? Dan moet u in de advertenties ook de letter van het energielabel (labelklasse) vermelden. U geeft ook een afschrift van het energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder.

Ontbreekt een geldig energielabel als u uw huis oplevert, verhuurt of verkoopt? Dan riskeert u als woningeigenaar een boete. De boetes per situatie vindt u op de website van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT).

Uitzonderingen
Een energielabel is niet voor iedere woning of gebouw verplicht. Er gelden enkele uitzonderingen. Deze vindt u op de website van de Rijksoverheid: Voor welke woningen en gebouwen is een energielabel verplicht?

De EP-adviseur gebruikt hiervoor de bepalingsmethode NTA 8800 en werkt ook volgens de onderstaande normen en documenten:

 • Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500
 • ISSO publicatie 82.1

"Woningen en bedrijfspanden
volgens de NTA 8800"

Verklaringen labelverschuivingen woningen

Het komt voor dat er na 1 januari 2021 een energielabel van een woning is geregistreerd die al eerder een energielabel had. In de meeste gevallen zal de letter van deze energielabels hetzelfde zijn. Maar wijkt het letter van het nieuwe energielabel af van het oude energielabel? Dan heeft dat 2 verklaringen:

 1. Aanpassingen van de woning
  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een aanbouw, het plaatsen van dakramen en andere verbouwingen. Het is ook mogelijk dat er energiebesparende maatregelen zijn genomen, zoals het aanbrengen van isolatie, het vervangen van de cv-ketel of het plaatsen van zonnepanelen.
  Dat zijn allemaal ingrepen die mogelijk effect hebben op het letter van het energielabel. Een beter of slechter energielabel kan hiervan het gevolg zijn.
 2. Wijziging van de rekenmethode
  Ook door een wijziging van de rekenmethode kan het letter anders zijn. Dit ondanks dat er niets is aangepast in de woning.

Energielabel bij recreatiewoningen

Verkoopt of verhuurt u een recreatiewoning? Dan bent u verplicht een geldig energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder aan te bieden. Maar er zijn uitzonderingen. Er is geen energielabel nodig voor:

 1. beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
 2. vrijstaande gebouwen en woningen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen;
 3. gebouwen die niet langer dan 2 jaar in gebruik zijn;
 4. gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.
 5. woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Voorbeelden hiervan zijn recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet. Let op: het gaat hierbij niet om het aantal huurders/bewoners per jaar, maar om de verhuurperiode (of periode van bewoning).

 

De uitzondering labelplicht onder punt 5 is in het verleden anders uitgelegd dan zoals die staat voorgeschreven in de Europese richtlijnen van de energieprestatie van gebouwen (EPBD). Dit betekent dat veel recreatiewoningen wel onder de energielabelplicht vallen, maar op dit moment geen geregistreerd energielabel hebben.

Vanaf 1 januari 2024 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of recreatiewoningen een verplicht energielabel hebben. Heeft u dan nog geen energielabel, maar is deze wel verplicht? Dan krijgt u mogelijk een boete.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. De ‘geldig tot’-datum staat vermeld op het label. Verkoopt of verhuurt u uw woning en is deze datum overschreden? Dan vraagt u een nieuw energielabel aan.

Voordelen van een energielabel

Onze werkwijze

1. Opname van uw aanvraag

Nadat u uw energielabel heeft aangevraagd gaan wij aan de slag met de opname van het label volgens de ISSO 82.1.

2. Uitwerken opname

We werken uw energielabel uit in een gecertificeerd softwareprogramma.

3. Registreren

Het registreren van het nieuwe energielabel bij de RVO (Rijks voor ondernemend Nederland).

4. Versturen energielabel

We versturen het label naar de makelaar (als van een makelaar gebruik wordt gemaakt) en naar u, zowel via mail als post.

Prijzen per woonoppervlakte

Alle prijzen zijn inclusief BTW en voorrijkosten binnen 75km rondom Landgraaf. Kilometervergoeding >75km = € 0,25 per km excl. btw.

< 75m²

€245,-

75m² - 150m²

€275,-

150m² - 200m²

€295,-

> 200m²

Op aanvraag

Bedrijfspand

Op aanvraag

Projectbasis

Op aanvraag

Onze laatste nieuwsberichten
over Energielabels

Neem contact op

Samen met u gaan we na wat voor u de beste en meest haalbare manier is om energiezuiniger en plezieriger te wonen.

Energielabel aanvragen

Bedrijfspand

Energielabel aanvragen

Projectbasis

Energielabel aanvragen

Inspectie en Keuring aanvragen

Maatwerkadvies aanvragen

Prijs aanvragen

Bekijk onze prijzen en vraag direct een offerte aan.